Het nieuwe bankwezen

bankieren Het bankwezen opereert sinds de bankencrisis van 2008 uiterst voorzichtig en onder verhoogde toezicht van de autoriteit financiële markten en de Nederlandse Bank. Dit allemaal om het bankwezen en de consumenten te beschermen. Allemaal prima natuurlijk, maar in hoeverre zijn externe prikkels hiervoor verantwoordelijk of zijn er ook interne prikkels die het bankieren niet meer 'business as usual' maakt, maar een verantwoordelijke baan waarbij People Planet en Profit hand in hand gaan naar een betere samenleving.

Lees meer

MVO Lintje zegt meer dan de Koning Willem I prijs o.i.d.

ouderdom Zo daar stond je weer in je mooiste avondjurk of smoking omdat je je bedrijf had opgegeven voor de Koning Willem I prijs. Het was blijkbaar opgevallen dat je MVO al jarenlang in je dagelijkse praktijk hebt geïntegreerd. Maar helaas voor jou, er was toch nog een organisatie die het beter had gedaan en je kon weer zonder prijsje op huis aan. Gelukkig was de avond rijkelijk ingekleed met hapjes en borreltjes en heb je kunnen genieten van de avond. Het heeft je zeker geïnspireerd... of niet?

Lees meer

MVO in de kledingsector

kleding Kleding, een artikelgroep dat al jaren onder een MVO vergrootglas staat. Zowel op het gebied van People Planet en Profit gaat het met de kleding te vaak te fout. Wie herinnert zich niet een naaiatelier in India dat instortte? Een Angora-konijn dat om de wol levend werd gevild? En dan de hoeveelheid chemicaliën en water die bij de katoenproductie nodig blijkt te zijn? Dit alles tegen een achtergrond van destructie van 30% nieuwe kleren omdat deze gewoonweg niet verkocht worden, dit kan echt niet

Lees meer

Erkenning procesmatig MVO

BloglintjeProcesmatig MVO is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen dat door bedrijven of organisaties procesmatig is ingevoerd. Een belangrijke toevoeging is procesmatig hiermee onderscheidt de ondernemer of organisatie zich en geeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de aandacht die het verdiend.

WAAROM PROCESMATIG MVO?

In Nederland is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een begrip geworden voor ondernemen in de 21ste eeuw en voor degenen die het nog niet kennen verwijzen wij naar www.mvonederland.nl.  MVO Nederland is al jaren actief om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen onder de aandacht te brengen en de laatste jaren vinden zij ook goede aansluiting bij het bedrijfsleven. Ondanks een op het eerste gezicht omarming van het nieuwe ondernemen, wordt menigmaal binnen de organisaties weinig progressie geboekt als gevolg van een verslapte aandacht voor MVO. Op zich niet verwonderlijk, misschien zelfs logisch, omdat een onderneming vaak om andere redenen is opgericht dan actief bezig te zijn met MVO. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt door sommigen gezien als een hype, daar waar anderen een proces nastreven door ISO26000 te implementeren.
Omdat procesmatig MVO de enige manier is om progressie te realiseren in het Maatschappelijke Verantwoorde Ondernemen en dit voor ondernemingen belangrijk is voor continuïteit, is procesmatig MVO een aandachtspunt waar zowel het bedrijfsleven als de overheid de komende jaren de nodige aandacht voor zal moeten reserveren.

Lees meer