MVO Lintje zegt meer dan de Koning Willem I prijs o.i.d.

ouderdom Zo daar stond je weer in je mooiste avondjurk of smoking omdat je je bedrijf had opgegeven voor de Koning Willem I prijs. Het was blijkbaar opgevallen dat je MVO al jarenlang in je dagelijkse praktijk hebt geïntegreerd. Maar helaas voor jou, er was toch nog een organisatie die het beter had gedaan en je kon weer zonder prijsje op huis aan. Gelukkig was de avond rijkelijk ingekleed met hapjes en borreltjes en heb je kunnen genieten van de avond. Het heeft je zeker geïnspireerd... of niet?

Was de avond niet te bombastisch en was de smoking of avondjurk niet te netjes voor bloedserieuze zaken als Duurzaam Ondernemen, Maatschappelijke Betrokkenheid en MVO? Vond je het ook niet gek dat de Koning Willem I stichting partners heeft als De Nederlandse Bank, de Nederlandse Loterij en de Nederlandse vereniging van Banken? Wat maakt hen zo speciaal dat ze jou kunnen beoordelen? De Nederlandse Loterij met een veroordeling door de Hoge Raad voor het uitkeren van prijzen op onverkochte loten, de banken en DNB voor hun rol in de bankencrisis van een paar jaar geleden. Laten we eens teruggaan naar jouw intrinsieke motivatie om MVO of Duurzaam Ondernemen te omarmen en hiermee aan de slag te gaan.

Intrinsieke motivatie
De intrinsieke motivatie is de motivatie die uit de persoon komt. Als een persoon intrinsiek gemotiveerd is voert hij of zij een handeling uit omdat hij of zij dit graag wil, niet omdat hij of zij van buitenaf gemotiveerd wordt om dit te doen. Als het goed is, heeft dit alles te maken met jouw ondernemerschap, met jouw keuze voor Duurzaam Ondernemen en voor jouw keuze om de zaken zo in te richten zoals je hebt gedaan en doet.
Het grappige is, dat financiële partners het vaker hebben over Intrinsieke Waarde maar dit is een economisch begrip wat neerkomt op het Eigen Vermogen van een onderneming en binnen een MVO- of duurzame context bijzonder slecht gekozen. Bij duurzaam ondernemen of MVO gaat het niet over de financiële waardering van uw onderneming, nee het gaat om u en uw motivatie om de zaken zo in te richten zoals u hebt gedaan. Waarom raakt u dan onder de indruk van een Koning Willem I prijs? Laten we u deze vraag eens stellen.

Waarom een KW-I prijs?
Zijn het de 'hoge gasten'? De mooie jurken, de smokings, de wens voor erkenning van uw duurzaam handelen? Het netwerk, de partners of werd u gevraagd? Waarom wilt u erkent worden door de Nederlandse Loterij, of de vereniging van banken? heeft u wel eens gevraagd wat hun intrinsieke motivatie is? Gaat het u om erkenning of media-aandacht en wat als u voor de zoveelste keer bent komen opdraven en weer niet werd erkend? Al die ondernemers die in mooie jurken en smokings staan na te praten en te borrelen om straks weer de auto naar huis te pakken heeft wel iets eigenaardigs. Waar gaat het nu uiteindelijk om? Uw intrinsieke motivatie toch? en een podium om uw motivatie als ondernemer uit te kunnen dragen, keer op keer en jaar op jaar opdat iedereen mag weten wat u als ondernemer bezielt en motiveert om de zaken zo op te pakken zoals u doet. Een prijs uitgereikt door een vereniging welke ongetwijfeld eigen intrinsieke motivaties heeft, lijkt mooi, maar wie kan u het allerbest erkennen? Wie kent uw handelswijze en intrinsieke motivatie als het om People Planet en Profit gaat het best? Natuurlijk... Uzelf!

And the Oscar goes to...
Een KW-I prijs lijkt natuurlijk mooi, maar is niets anders dan een externe motivator welke, indien deze eenmaal is uitgereikt, een vrijbrief kan zijn voor uw handelen. Een onderneming die 'm eenmaal heeft ontvangen zal hiermee de aandacht zoeken en dat is z'n goed recht en misschien ook wel terecht en een goede motivator voor anderen. Maar wat als dit bedrijf intrinsiek wat minder gemotiveerd raakt of al is, zal dit leiden tot een royement? De Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven noemt de KW-I zichzelf, als we deze vergelijking doortrekken wordt u dus als acteur of actrice beoordeelt in een film waarin u speelde. Dit wilt u niet, niet om de beoordelaars en niet om de waardering van uw intrinsieke motivatie. U bent toch geen acteur of actrice, nee u bent ondernemer en draagt in uw handelswijze continu uw intrinsieke motivatie uit.... Laat dit zien!

Laat dit zien?
Ja natuurlijk laat dit zien, door een MVO-Lintje. Laat zien hoe u uzelf erkent, misschien zelfs als proteststem tegen allerlei beoordelaars en prijzen die worden uitgekeerd op chique feesten en partijen. Waar u als Nederlandse ondernemer overigens gewoon aan meebetaalt, want verschillende ministeries zijn ook gewoon partner. U kent uw intrinsieke motivatie en u kunt u heel goed zelf erkennen en als de motivatie een jaartje tegenzit, erkent u zich een jaar niet. Elk jaar biedt MVO-Lintje u de mogelijkheid om uzelf te erkennen. Doe dit gewoon opdat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of Duurzaam Ondernemerschap een kwestie van intrinsieke motivatie is en blijft. Als u dit heeft gelezen, begrijpt u dat dit de media aandacht is welke u wenst indien u echt intrinsiek gemotiveerd bent. Alleen dan bent u een MVO-Lintje waardig en kunt u met goed fatsoen ééntje downloaden.